Raad van Beheer
Om de bestanden te kunnen openen op de computer is het noodzakelijk dat Adobe Reader is geinstalleerd. Mocht deze niet op de computer zijn geinstalleerd, klik dan op de image hieronder om de gratis Adobe Reader te installeren.
Tentoonstellingsagenda 2021
Op de presentaties en de voorstellen van het voorgenomen gezondheidsbeleid van de Raad van Beheer zijn zoals eerder aangegeven veel reacties en vragen gekomen.
Bijgaand de vragen en antwoorden op Aankeuren look-alikes
Vanaf de uitbraak van het corona virus in Nederland hebben wij u regelmatig geïnformeerd en geadviseerd hoe om te gaan met bepaalde activiteiten.
Recent heeft de overheid een aantal versoepelingen doorgevoerd en is er een 5-stappenplan gemaakt wat loopt tot 1 september 2020. In de bijlage treft u dit 5-stappenplan vanuit het RIVM en een overzicht van de maatregelen vanaf 11 mei jl.
De Raad van Beheer heeft in overleg met diverse commissies een overzicht gemaakt van de veel voorkomende activiteiten. In het bijgesloten document: ‘opstarten van de activiteiten tijdens de corona crisis, adviezen vanuit de Raad van Beheer’ wordt beschrijven hoe bepaalde activiteiten vorm te geven in deze overgangsfase.
Mochten bepaalde onderdelen die voor u van belang zijn voor het uitvoeren van uw activiteiten niet aangegeven zijn dan vernemen wij dit graag.
Heeft u nog verdere aanvullingen en suggesties dan zijn deze natuurlijk welkom.
Voor alles geldt: gebruik uw gezonde verstand. De gezondheid van iedereen staat voorop. Laat dat in alle beslissingen waar u voor komt te staan de boven toon voeren.
Wij wensen u veel succes en plezier bij het weer opstarten van uw activiteiten.
Met vriendelijke groet,
Rony Doedijns, directeur en Roelof Nuberg, secretaris
Gezondheidsonderzoeken in tijden van Corona crisis.
Veel dierenartsen willen zowel zichzelf als hun medewerkers beschermen tegen Corona.
Tegelijkertijd proberen ze de spoedeisende dienstverlening te blijven garanderen.
De meeste dierenartsen geven daarom aan de niet spoedeisende diergeneeskundige zorg uit te stellen. De ECVO artsen hebben aangegeven de screeningsonderzoeken tot 1 juni niet uit te voeren (zie brief van ECVO-panel).
Ook andere praktijken hebben aangegeven niet of minder screeningsonderzoeken uit te voeren.
Ook is het mogelijk dat begeleiding van fokdieren niet meer wordt aangeboden (progesteron bepaling).
Deze maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat spoedeisende hulp te allen tijde wel beschikbaar blijft!
De gezondheid van de honden en het inzetten van de juiste fokdieren is ook in crisistijd van het grootste belang.
Voor een aantal rassen gelden er aanvullende voorwaarden voor stamboomafgifte.
Voor deze rassen geldt dat wij de normale geldigheid van de gezondheidsonderzoeken oprekken naar 1 juni a.s.
De Raad van Beheer geeft zo de gezondheid de prioriteit en ondersteunt de verantwoorde inzet van fokdieren.
Dit betekent dat eerder uitgevoerd ECVO-oogonderzoek tot en met 1 juni 2020 geldig blijft (dus maximaal 15 maanden).
Ook de leeftijdsgrens voor de MRI-onderzoeken voor de Cavalier King Charles Spaniels, die op drie jarige leeftijd weer een nieuw MRI-resultaat moeten kunnen overleggen, kunnen hier aanspraak op maken.
De uitslag van het hartonderzoek zal ook langer, tot 1 juni 2020, geldig blijven.
Het is dus langer mogelijk om met het eerder behaalde goede resultaat te blijven fokken.
De MAG-test is een eenmalige test.
Hiervoor geldt dat, wanneer deze met goed gevolg is afgenomen, deze levenslang geldig is.
Deze testuitslag blijft nodig voor het verwerken van de dekaangifte.
Wanneer het nu niet mogelijk is om deze test uit te voeren, dan adviseren wij de dekking uit te stellen tot een volgende loopsheid.
Wij zullen geen stambomen afgeven zonder een voldoende testresultaat.
De overige screeningsonderzoeken zijn op dit moment voor andere rassen niet verplicht bij het aanvragen van een stamboom.
De rasverenigingen kunnen op basis van het verenigingsfokreglement zelf kijken hoe ze in deze situatie omgaan met de voor hun leden verplichtte onderzoeken.
Uiteraard blijven ook de wettelijke regels gewoon van kracht.
Wij adviseren geen concessies te doen op het gebied van gezondheid en dekkingen uit te stellen.
Wanneer de overheidsmaatregelen veel langer gaan gelden is het mogelijk dat wij bovenstaande regels zullen wijzigen.
Vooralsnog hopen we dat we hiermee tegemoet komen aan de fokkers die in deze moeilijke periode toch verantwoord een nestje willen fokken.
Wij verzoeken u dit bericht te delen met alle mogelijke belanghebbenden.
Met vriendelijke groet,
Rony Doedijns | Directeur
Hondensector, wetenschap en dierenwelzijnsorganisaties presenteren plan FairDog
‘Waar kan ik zonder zorgen een gezonde en sociale hond aanschaffen?’ Deze vraag blijkt in de praktijk moeilijk te beantwoorden. De wereld van de hondenhandel en –fokkerij is gecompliceerd en aan elke vorm kleeft een risico. Dit maakt de aanschaf van een hond alles behalve eenvoudig. Met onder andere kwaliteitscriteria voor de hondenfokkerij en import van buitenlandse herplaatsers, een website met betrouwbaar aanbod voor consumenten en het stimuleren van het bonafide aanbod wil FairDog op termijn een goed antwoord kunnen geven op deze vraag.
In Nederland hebben zo'n 1,2 miljoen huishoudens een hond, samen goed voor 1,5 miljoen honden. Op de kat na het meest gehouden huisdier. Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. De vraag is groot, het aanbod ook alleen is dat versnipperd en niet altijd even betrouwbaar. Waar moet je zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond? Een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, wachten tot de hond van een kennis weer een nestje heeft of toch maar via Marktplaats? De consument ziet door de bomen het bos niet meer, zeker niet als je ook nog wilt voorkomen dat je toekomstige hond uit de malafide handel komt, gezondheids- of gedragsproblemen heeft of ziektes met zich meedraagt.
Website met betrouwbaar aanbod
Om zoekende hondenkopers te helpen wil FairDog op termijn de consument een website met alleen betrouwbaar aanbod bieden. Daarbij maakt het niet uit of ze op zoek zijn naar een professioneel gefokte hond, een gelegenheidspup of een herplaatser (bijvoorbeeld een hond uit een asiel) uit binnen- of buitenland. Tegelijkertijd kan gerichte voorlichting en informatie ervoor zorgen dat er een zo goed mogelijke match tussen hond en mens wordt gevonden. Op de website wordt de nieuwe hondenbezitter ook na de aankoop verder geholpen met informatie over de opvoeding en verzorging van de hond.
Kwaliteitscriteria fokkerij en import honden
Om tot zo'n website te komen moeten er onder meer kwaliteitscriteria worden vastgesteld binnen de fokkerij. Denk aan gebieden als gezondheid, gedrag, fokmethode, huisvesting en het welzijn van de honden. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar manieren om ervoor te zorgen dat er een juiste match wordt gevonden tussen hond, mens en omgeving. Voor import van honden uit het buitenland komen daar nog een aantal zaken bij. Transparantie over de selectie en herkomst, voorkomen van insleep infectieziekten, transport en een bijdrage aan het oplossen van problemen met zwerfhonden in land van herkomst zijn daar voorbeelden van. De consument moet er straks op kunnen rekenen dat de hond die ze via FairDog vinden een gezonde en sociale hond is die op een verantwoorde wijze is gefokt of geïmporteerd en dat ze de juiste informatie hebben om samen een mooie toekomst tegemoet te gaan.
Deelnemers FairDog
Citaverde College, Dibevo, Dier & Recht, Dierenbescherming, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Stray Animal Foundation Platform, Universiteit Utrecht, Hogeschool Van Hall Larenstein en Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK). Andere partijen die belangstelling hebben om mee te doen aan FairDog kunnen zich bij het platform aanmelden via de website Fairdog.nl.
--------------------------------
Met vriendelijke groeten,
Rony Doedijns | Directeur
Tentoonstellingsagenda 2020 Raad van Beheer in Nederland
Met trots presenteren wij namens alle partners van het Platform Fairfok de digitale brochure voor de verantwoorde aanschaf van een hond.
Deze brochure is de eerste gezamenlijke publieksuitgave van het Platform Fairfok.
In de brochure staat informatie gebundeld van de partners om te helpen bij de keuze voor een gezonde en sociale hond.
De informatie is ingedeeld in drie belangrijke pijlers:
- Een gezonde hond
- Een legale hond
- Een goede match tussen baas en hond
De Raad van Beheer en de verantwoorde fokkerij van stamboomhonden speelt op al deze vlakken een rol van betekenis.
In de brochure staan legio voorbeelden en verwijzingen opgenomen naar de informatie die wij hierover op onze website hebben en naar de items van onze partners hierover.
Geacht bestuur,
Bijgaand ontvangt u de welzijnsbrief over hondenfokkerij van de minister aan de Tweede kamer en de rapportage Fairfok zoals deze is aangeboden aan minister Schouten.
Rapportage Fairfok
Het programma Fairfok is 4 jaar geleden op verzoek van staatssecretaris Dijksma gestart.
De Raad van Beheer heeft het initiatief genomen dat geresulteerd heeft in het huidige Platform Fairfok met de beschreven resultaten.
De rapportage laat zien dat er in de 4 jaar Fairfok veel gebeurd is en dat er een kentering is opgetreden in het denken over en het handelen van betrokken partijen gericht op een gezonde en sociale hond in Nederland. Het laat ook zien dat meer tijd nodig is om de eindambitie Gezonde en Sociale hond te bereiken.
Daarom geven alle betrokkenen van het Platform Fairfok aan door te willen gaan en hebben ze aanvullende ambities geformuleerd.
Meer informatie over Fairfok, waaronder dit rapport, kunt u vinden op www.houdenvanhonden.nl/fairfok
Alle aangesloten verenigingen ontvangen een gedrukte versie van de rapportage op het secretariaatsadres.
Welzijnsbrief Hondenfokkerij Tweede kamer
De minister heeft tevens een welzijnsbrief hondenfokkerij gestuurd aan de Tweede kamer met daarin een aantal punten en bijlagen.
Zie hiervoor https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/03/18/minister-schouten-komt-met-nieuwe-criteria-voor-hondenfokkerij en
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2019Z05279&did=2019D10985
De minister heeft het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) opdracht gegeven voor een advies voor handhaving van artikel 3.4 Besluit houders van dieren over het fokken met gezelschapsdieren. De richtsnoeren hebben zich, zoals nu blijkt, toegespitst op de honden met een korte snuit.
De Raad van Beheer is niet betrokken bij de totstandkoming van het advies voor handhaving zoals dat nu voorligt. Wij hebben erop aangedrongen om een positie te hebben in de werkgroep bij het invullen van deze richtsnoeren voor handhaving. Tevens hebben wij nadrukkelijk aangegeven dat de handhaving en richtsnoeren moeten gelden voor de hele sector, stamboomhonden en niet-stamboomhonden. Wij vinden het van belang dat er een overgangstermijn komt voor fokkers om aan de richtlijn te voldoen. Alleen dan kan de maatregel effect sorteren. Ons beleid dat wij samen met onze rasverenigingen en fokkers uitvoeren blijft gericht op het fokken van sociale en gezonde honden.
Wij zullen de brief en bijlagen zorgvuldig bestuderen en op termijn met een aanvullende reactie komen.
Met vriendelijke groeten,
Rony Doedijns | Directeur
Op 9 november 2018 heeft Minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer een aantal maatregelen benoemd met betrekking tot bijtincidenten en dierenwelzijn.
Als overkoepelende organisatie voor de Nederlandse kynologie voeren wij al lange tijd gesprekken met de politiek en andere maatschappelijke organisaties over de preventie van bijtincidenten en het welzijn van honden.
Wij willen dan ook graag de gelegenheid nemen om onze visie met betrekking tot de in de kamerbrief aangekondigde maatregelen te delen.
Lees hier onze reactie op de Kamerbrief.
Tentoonstellingsagenda 2019
Tentoonstellingsagenda 2018- versie5
De tarieven die de Raad van Beheer in rekening brengen voor hun diensten zijn per 1 januari verhoogt met 1,8%.
Hieronder de lijst met tarieven zoals deze van toepassing zijn vanaf 1 januari 2018
Reactie RVB op rapport RDA Hondenbeten aan de kaak gesteld
Met belangstelling hebben wij de zienswijze "Hondenbeten aan de Kaak gesteld" gelezen. De zienswijze heeft bij ons tal van vragen opgeroepen. Zo missen wij een duidelijk antwoord op de door de staatssecretaris gestelde vraag om preventieve maatregelen die door gemeenten genomen kunnen worden. De Raad van Beheer is voorstander van een palet aan preventieve maatregelen waarmee in een vroeg stadium bijgestuurd of ingegrepen kan worden; voorkomen is immers beter dan genezen. Daarnaast delen wij uw visie en de aanbevelingen die u doet op een aantal punten niet. Ook binnen de georganiseerde kynologie, bij gedragsdeskundigen en overige belanghebbenden worden de nodige kanttekeningen geplaatst bij de adviezen in de zienswijze. In de bijlage bij deze brief hebben we onze bevindingen nader uitgewerkt.
Graag gaan we met u en uw opdrachtgever, de staatssecretaris van Economische Zaken, in overleg. Ook de Raad van Beheer en de bij hem aangesloten verenigingen vinden het belangrijk dat honden maatschappelijk aanvaardbaar gedrag vertonen en dat het aantal bijtincidenten afneemt. Het is ook om die reden dat dit een van de aandachtspunten is in het sector breed gedragen plan Fairfok zoals dit door de staatssecretaris en het ministerie wordt ondersteund. Vanuit de verantwoordelijkheid die wij als overkoepelende organisatie op het gebied van honden voelen, denken wij graag met u mee om te komen tot een breed gedragen palet aan maatregelen.
Met vriendelijke groet,
Rony Doedijns en Ingeborg de Wolf directie Raad van Beheer
Middels deze mail willen we u op de hoogte brengen dat het reglement Gedragscode Exterieurkeurmeesters is aangepast en uitgebreid
Op 24 maart 2010 zijn de leden akkoord gegaan met het instellen van een gedragscode voor exterieurkeurmeesters. In deze vernieuwde en uitgebreide versie is de inhoud meer gelijk getrokken met de regels zoals die door de FCI zijn opgesteld.
Hierbij verwijzen u naar bijgaande bijlage waarin wij uw hulp vragen voor de promotie van de PETscan bij dierenartspraktijken in Nederland.
Als onderdeel van Fairfok heeft het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht de PETscan ontwikkeld, één van de instrumenten om erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken in beeld te brengen. In deze landelijke database worden de diagnoses van Nederlandse dierenartsen gebundeld, zodat men kan meten wat de belangrijkste ziekten per ras zijn. Voor het welslagen van PETscan moeten nog meer dierenartsen meedoen.
De Raad van Beheer geeft ieder jaar een fraai geïllustreerd overzicht van hoogtepunten van de Nederlandse kynologie. Daarin laat de Raad van Beheer ook zien waar de Raad van Beheer anno nu voor staat: gezonde en sociale honden!
Hieronder kun je het jaaroverzicht van 2015 ‘Houden van honden in woord en beeld’ inzien.
Bij het lezen van de overzichten kan het niet anders dan dat je ziet dat de Raad van Beheer op tal van terreinen volop in beweging is.
Bezoek de website van de Raad van beheer voor meer informatie en overzichten
Kynologisch reglement per 1 december 2020
De eis dat een laboratorium geaccrediteerd moet zijn voor het opstellen van een DNA-profiel komt per 1 juni 2015 te vervallen. Dit betekent dat de Raad van Beheer vanaf die datum ook DNA-profielen van niet geaccrediteerde laboratoria accepteert. Het profiel moet wel een zogenaamd ISAG 2006 profiel waarbij minimaal 18 markers bepaald zijn (een waarde hebben gegeven).
De Raad van Beheer accepteert derhalve geen profielen die niet voldoen aan de ISAG 2006 eis en profielen met minder dan 18 markers. Als wij de afstamming met het papieren profiel niet kunnen bepalen, kan het zijn dat er alsnog DNA nodig is. In dat geval nemen wij contact met u op. Voor de verwerking van DNA-monsters die via de Raad van Beheer lopen, blijven wij samenwerken met een geaccrediteerd lab.
Wij werden de afgelopen dagen benaderd door diverse media over de status van de gezondheidssituatie bij rashonden.
Aanleiding hiervoor is zeer waarschijnlijk een actie van Dier & Recht die voor de komende dagen staat gepland.
Bijgaand treft u als reactie hierop ons persbericht aan zoals wij dat ook op onze website en social media zullen plaatsen.
Bedrijfsmatigheid fokkers in nieuw besluit houders van dieren
Naar aanleiding van vragen uit de sector over de identificatie en vaccinatie van rashondenpups en het afgeven van het nieuwe dierenpaspoort heeft de Raad van Beheer een advies opgesteld, welke in dit document is weergegeven.
Dit is de presentatie over het projectplan van de gezonde en sociale hond in Nederland ‘Fairfok’, die Zaterdagavond 29 november aan de leden in Woudenberg is gepresenteerd.
Het Besluit houders van dieren is sinds 1 juli 2014 van kracht. De Raad van Beheer krijgt veel vragen over de gevolgen van deze nieuwe wet- en regelgeving voor de hondenfokkerij, -tentoonstellingen en –wedstrijden. In bijgaand artikel proberen we aan de hand van vraag en antwoord wat meer duidelijkheid te verschaffen.
Vanaf 1 januari 2013 wordt er met veel succes door de buitendienstmedewerkers van de Raad van Beheer bij het chippen van een nest of een andere dienst, steekproefsgewijs, een locatiecontrole uitgevoerd. Ten behoeve van deze locatiecontroles bestaan er Uitvoeringsregels Locatiecontroles (hierna Uitvoeringsregels). Echter, vanwege nieuwe regelgeving voldoen de Uitvoeringsregels niet meer aan de geldende eisen en om deze reden zijn er nieuwe Uitvoeringsregels opgesteld.
De Wet dieren vervangt de regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen die voorheen onder meer waren opgenomen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD). Het Besluit houders van dieren is één van de besluiten dat strekt ter uitvoering van de Wet dieren. In eerste instantie zou het Besluit Gezelschapsdieren het Honden en Kattenbesluit 1999 vervangen. In plaats daarvan is er in het Besluit houders van dieren in Hoofdstuk 3 een § 2 opgenomen waarin de regels zijn opgenomen over bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren. Hiernaast is de ministeriële regeling bij het Besluit houders van dieren in werking getreden. Deze regeling betreft onder andere een uitwerking van de regels omtrent vaccinatie van honden.
Op grond van deze nieuwe regelgeving zijn nieuwe Uitvoeringsregels opgesteld, welke op steun van het bestuur van de Raad van Beheer kunnen rekenen. Deze Uitvoeringsregels zijn in een voorstadium aan de zogenaamde klankboordgroep gestuurd met het verzoek om hier met een kritische blik naar te kijken. Deze reden hiervoor is dat deze groep in 2012 bezwaar heeft aangetekend tegen de toenmalige Uitvoeringsregels.
Het belangrijkste verschil ten opzichte van de oude Uitvoeringsregels is dat in de nieuwe Uitvoeringsregels een duidelijke scheiding is aangebracht tussen de regels die gelden voor alle fokkers en de regels die specifiek gelden voor bedrijfsmatige fokkers.
Brief van de Raad van Beheer n.a.v. het besluit op de ALV van 28 juni t.a.v. het Fokken met niet erkende kleuren.
Geacht bestuur,
Met veel trots presenteren wij u de eerste uitgave van ‘Houden van honden in woord en beeld’.
Dit jaaroverzicht biedt niet alleen een fraai geïllustreerd overzicht van hoogtepunten van de Nederlandse kynologie in 2013, maar laat tevens zien waar de Raad van Beheer anno nu voor staat: gezonde en sociale honden!
Bij het lezen van dit overzicht kan het niet anders dan dat u ziet dat de Raad van Beheer op tal van terreinen volop in beweging is. De Raadar verschijnt weer iedere maand, tal van wijzigingen in het Kynologisch Reglement zijn goedgekeurd door de Algemene Vergadering, nieuwe shows en showtitels zijn gerealiseerd, Databank Honden is live gegaan net als ‘stambomen online’ en ‘gezondheidsonderzoeken online’, outcross staat gepland en convenanten zijn afgesloten om de gezondheid van specifieke rassen te verbeteren.
U kunt het jaaroverzicht als PDF hieronder downloaden of als bladerversie lezen via www.raadvanbeheer.nl/jaaroverzicht
Wij wensen u veel kijk- en leesplezier!
Rony Doedijns Ingeborg de Wolf
De afgelopen maanden zijn de Raad van Beheer, VKK en portefeuillehouder Keurmeesterzaken druk bezig geweest in nauw overleg met de rasverenigingen en keurmeesters om de Uitvoeringsregels Rasexamens aan te passen.
Voor u liggen de volledig aangepaste Uitvoeringsregels Keurmeesterbeleid zoals dat door het bestuur is goedgekeurd.
Dit uitvoeringsreglement gaat op 1 augustus 2014 van kracht.
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied
In Nederland
Rony Doedijns
Kynologisch Directeur
Bijlage van bovenstaande uitvoeringsregels keurmeesterbeleid
De door de RvB verplichte gestelde DNA-afname en -afstammingscontrole gaat in per 1 juni 2014 voor alle rashonden. Dit is de informatie folder die is verspreid door de Raad van beheer naar de fokkers.
Reglementswijzigingen sporten met honden,
Door Gerard Jipping, voorzitter van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, uitgesproken op 11 januari 2014
Uitvoeringsregelment tentoonstellingen per 1 januari 2014.
Uitvoeringsreglement Juniorhandling per 31 december 2013
In de bijlage een overzicht van de besluiten van 35e algemene vergadering van de Raad van Beheer van 23 november 2013.
Op 24 november 2013 is de Algemene Ledenvergadering van de Raad van Beheer in Nederland. Ook wij zullen op deze vergadering aanwezig zijn en mee stemmen over de voorgenomen wijzignen in het KR regelement. In deze bijlage kunt u de voorgenomen wijzigingen lezen. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u deze stellen aan de commissie kynologie van Boe4
Vanaf 1 januari 2013 word er door de buitendienstmedewerkers van de Raad van Beheer bij het chippen van een nest of een andere dienst, steeksproefsgewijs, een locatiecontrole uitgevoerd.
Vanzelfsprekend dient zo'n controle te voldoen aan een aantal regels en eisen.
De tekst van de Uitvoeringsregels ten behoeve van Locatiecontroles is aangepast.
Deze nieuwe versie is ingegaan per 1-9-2013.
Onderstaand vindt u de nieuwe versie van de uitvoeringsregels ten behoeve van locatiecontroles
In de bijlage treft u de nieuwste editie van Raadar, de nieuwsbrief van de Raad van Beheer.
Deze speciale editie heeft als onderwerp de Raad van Beheer Fokkerstour 2013.
Wij verzoeken u vriendelijk deze te delen met uw leden, fokkers en overige geïnteresseerden.
Overzicht van de regels per land betreffende couperen aan de oren en staarten
Afspraken gemaakt tijdens het keurmeesteroverleg op 10 februari 2013 door de keurmeesters vanuit de commissie werkhonden. Betreft afspraken voor de keuringen bij IPO examens
Informatie over de DNA afname welke op de verdiepingsavond van de Raad van Beheer werd behandeld
Onderzoekreglement Raad van Beheer
In het verleden zijn de onderzoeksreglementen voor o.a. de gezondheidsonderzoeken door de WK Hirschfeld Stichting (WKHS) opgesteld.
Met de oprichting van de afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (GGW) binnen de Raad van Beheer zijn de taken van deze stichting overgenomen en valt het onderzoeksreglement onder de Raad van Beheer.
Wijzigingen van reglementen dienen door de Algemene vergadering goedgekeurd te worden.
Het bestand is een PDF-bestand aan van het actuele Algemeen Onderzoeksreglement.
De Raad van Beheer identificeert en registreert al meer dan honderd jaar alle rashondenpups in Nederland. Per jaar zijn dat circa 40.000 rashondenpups. De overheid heeft aangegeven over te gaan tot het verplicht chippen en registeren van alle hondenpups, zowel rashonden als niet-rashonden.
Voor de rashondenfokkers die via de Raad van Beheer de officiele NHSB-stambomen aanvragen verandert er in de stamboomprocedure niet heel veel. De Raad van Beheer zal de mogelijkheid bieden aan de rashondenfokkers en pupeigenaren om eenvoudig en efficïent aan hun wettelijke verplichting van registratie bij de overheid te voldoen.
Onderstaand nieuwsbericht is door de rijksoverheid op 14 september 2012 gepubliceerd. Klik hier voor de link: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/09/14/chippen-van-honden-wordt-verplicht.html
------------------------------ Alle hondenpups moeten verplicht worden gechipt. Deze maatregel gaat vermoedelijk in het voorjaar 2013 in. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om misstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. Op dit moment is circa 70% van de honden door de eigenaren op vrijwillige basis van een chip voorzien. Het besluit wordt naar de Tweede Kamer gestuurd.
Vanaf het voorjaar van 2013 wordt elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. De eigenaar moet onder meer zijn naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens van de eigenaar worden opslagen in een databank. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel of fokkerij opsporen of nagaan of iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen.
Het kabinet geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van veel partijen om verschillende problemen in de handel en fokkerij met honden te bestrijden.
Meer informatie is te lezen in de bijlage.
Huisdierbezitters gezocht voor deelname aan onderzoek
Huisdieren een zegen of een zorg? Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk. Ze geven gezelligheid en de gelegenheid zorg te bieden. Voor veel mensen biedt de verzorging van huisdieren ook structuur in het dagelijks leven. Huisdieren kunnen ook een belangrijk onderdeel zijn van de opvoeding van kinderen en een middel om in contact te komen met anderen. Sommige huisdierbezitters genieten vooral van het bijzondere uiterlijk van soorten en rassen.
Tegelijkertijd gaat er ondanks de goede bedoelingen van veel huisdiereigenaren nog wel het nodige mis bij het houden van huisdieren. Dan zijn huisdieren een zorg. Dit kan leiden tot problemen voor de omgeving (overlast) en problemen op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid. Soms kunnen eigenaren de kosten en verplichtingen niet meer opbrengen.
Goede voorlichting is cruciaal voor het voorkomen van problemen. Inzicht in de overwegingen van huisdiereigenaren bij de aanschaf van dieren is belangrijk om te komen tot een goede voorlichting. Huisdierbezitters worden daarom opgeroepen om deel te nemen aan een online enquête. Resultaten van dit onderzoek zullen uiteindelijk bijdragen aan een beter welzijn voor huisdieren in Nederland. Wilt u als huisdierbezitter aan een online enquête meewerken?
Waar lette u bijvoorbeeld op toen u een dier aanschafte? Kwamen die verwachtingen uit? Maar ook, hoe maakt u een beslissing en vanuit welke waarden en vanuit welke persoonlijke eigenschappen. Met de resultaten van dit onderzoek kan voorlichting-op-maat worden ontwikkeld om zo de match tussen eigenaar en dier te verbeteren. Deze enquête bestaat uit zeven delen en vraagt ongeveer 15 minuten van uw tijd. De gegevens worden in het gehele onderzoek veilig en vertrouwelijk behandeld.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden, in opdracht van het ministerie van EL&I.
Het onderzoek is te vinden op http://www3.lei.wur.nl/selectsurvey1/TakeSurvey.aspx?SurveyID=9lM3l99
Overheidsonderzoek hondenrassen goed vervolg op maatregelen Raad van Beheer
Het ministerie van E, L & I heeft op 11 juli 2012 een brief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin zij aangeven jaarlijks onderzoek te laten verrichten naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij 2 dierrassen. Doel is het in kaart brengen van veelvoorkomende schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken. De betrokken rasverenigingen kunnen dan worden aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze problemen.
Voor het eerste jaar zullen twee hondenrassen onderzocht worden: de Franse Bulldog en de Chihuahua.
Plannen overheid liggen in het verlengde van genomen maatregelen Raad van Beheer De Raad van Beheer deelt de zorgen uit de brief van de overheid. De Raad van Beheer heeft de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om de gezondheid van de rashond te verbeteren. Onlangs nog hebben de Nederlandse hondenverenigingen een verbod ingevoerd op het fokken van honden die aantoonbaar lijden aan één of meerdere ernstige aandoeningen.
Naast het verbod op het fokken met zieke rashonden komen er strengere voorwaarden ter bevordering van het fokken van lichamelijk en mentaal gezonde honden. Bij het keuren van rashonden worden ook de gezondheid van honden en een gedragscode voor keurmeesters in acht genomen. Verder kunnen keurmeesters honden met ernstige afwijkingen diskwalificeren. De Raad van Beheer investeert veel in gezond- en welzijnsonderzoek in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Wageningen.
De Raad van Beheer ondersteunt het initiatief van de overheid. Het initiatief ligt in het verlengde van de verandering die door de Raad van Beheer in gang is gezet. De onderzoeken van de overheid zijn een goed vervolg en passen binnen de toekomstvisie van de Raad van Beheer op weg naar een gezonde rashond als geheel.
De brief van de overheid is terug te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/07/12/onderzoek-misstanden-fokkerij-hondenrassen.html
Voor meer informatie over het fokbeleid van de Raad van Beheer zie ww.raadvanbeheer.nl/fokbeleid
De regels voor het showen van honden welke zijn uitgegeven door de Raad van beheer in Nederland
Maandagavond 19 september 2012 bestede het televisieprogramma Tros Radar in de uitzending aandacht besteden aan de rashondenfokkerij. De Raad van Beheer is gevraagd deel te nemen aan de discussie tijdens de live uitzending. Wij hebben besloten niet deel te nemen.
Bijgaand treft u de reactie aan van de Raad van Beheer zoals deze ook als nieuwsitem op de website van de Raad is vermeld.
De Raad van Beheer biedt al enige tijd de registratie van DNA-profielen aan.
De Raad wil naast het DNA-profiel ook diagnostisch DNA-onderzoek (de
zogenaamde DNA-testen) gaan aanbieden aan rashondeneigenaren. Daarnaast kijkt de Raad van Beheer naar het opzetten van een DNA-bank voor rashonden. Dit alles is een onderdeel van het Duurzaam Fokbeleid van de Raad van Beheer om zo de gezondheidssituatie van rashonden te verbeteren en te waarborgen.