Najaarswandeling- Wandelen tegen kanker 11 oktober

Collage najaarswandeling BOE4 website

Vandaag was het dan zover, de najaarswandeling van BOE4. Dit keer hebben we gewandeld op De Ginkelse Heide in Ede. Prachtig gebied. We hadden ook super mooi weer, dat was een mooi geschenk. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat alle baasjes en boefjes genoten hebben van deze mooie wandeling en dat er weer gezellig bijgekletst is en kennis gemaakt met nieuwe bouvierliefhebbers. Dat is natuurlijk ook altijd ontzettend leuk.

Zoals al eerder gecommuniceerd liepen we voor het goede doel Nederlands Kankerfonds voor Dieren. We hebben het mooie bedrag van € 131,20 opgehaald. Iedereen die heeft gegeven HARTELIJK BEDANKT, ook namens het NKFvD!

Hopelijk zijn jullie volgende keer ook allemaal van de partij!


Wijziging wetgeving invoering pupsVanaf 29 december 2014  moeten alle honden die Nederland binnenkomen een geldige rabiës enting hebben. Dit betekent voor pupkopers  die hun bouvierpup buiten Nederland kopen de pup pas naar Nederland kunnen kunnen halen als de pup minimaal 15 weken oud is.  De reden is dat de rabiësvaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden (ook als de fabrikant van het vaccin een jongere leeftijd opgeeft!). De enting is pas geldig 3 weken na het toedienen wat daardoor betekent dat de bouvierpup dan inmiddels minstens 15 weken oud is en dan pas de grens met Nederland mag oversteken. Het wordt voor pupkopers die hun pup in het buitenland halen extra belangrijk om na te gaan of de fokker veel aan socialisatie doet omdat de eerste fase van het socialiseren van de pup bij de fokker gedaan zal moeten worden.


Verzoek leeftijdsverlaging ED onderzoek

Het bestuur maakt bekent dat in navolging van het besluit op de ALV van 6 april 2013 bij de afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn van de Raad van Beheer het verzoek is ingediend om de leeftijd van het ED onderzoek bij het ras bouvier des Flandres te verlagen van 18 maanden naar 12 maanden. Uiteraard met de benodigde argumenten en onderbouwing inhoudelijk op het verzoek. Het document met argumentatie en onderbouwing van het verzoek is in eerste instantie voorgelegd aan de andere rasvereniging de NBC. Vooruitlopend op het besluit van de leden van deze vereniging is vanuit het bestuur een positief advies afgegeven op de leeftijd verlaging. Beide rasverenigingen zitten daarmee voorlopig op 1 lijn om het ED onderzoek vanaf de 12 maanden te kunnen laten plaats vinden.


Lezing over vaccineren druk bezocht

Maar liefs 45 personen hadden zich aangemeld voor de lezing Wel of niet jaarlijks vaccineren welke maandag 17 november bij de KCZ Zoetermeer werd gegeven door dierenarts Tennetje Koning van dierenartspraktijk "De Oase". Er werd uitgebreid ingegaan op de voordelen van Titerbepaling t.o.v. het jaarlijks vaccineren van honden. Titeren betekent bepalen of de hond nog voldoende antistoffen in het lichaam heeft zitten tegen bekende ziektes. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat honden vaak veel te veel entingen krijgen toegediend die onnodig zijn. Titeren is inmiddels wetenschappelijk bewezen betrouwbaar te zijn en mag worden gebruikt om aan te tonen dat de hond voldoende antistoffen in het lichaam heeft voor de bekende ziektes. Daarvoor wordt in het dierenpaspoort, net als bij enten een aantekening gemaakt door de dierenarts. Tijdens de lezing deed dierenarts Tennetje Koning een Titerbepaling bij een hond om te laten zien hoe eenvoudig deze test is. In 1 van de komende Boe4 nummers zullen we uitgebreid uitleg geven over Titeren en het nut van de jaarlijkse enting.


Kalenders 2015 in omloop gebracht

 

 

 

 

 

 

 

Niet 1 maar 2 bouvierkalenders 2015 zijn deze week in omloop gebracht. Eentje voor aan de muur en eentje voor op het bureau. In tegenstelling tot vorig jaar werd er dit keer een kleine bijdrage gevraagd om de kalender in omloop te kunnen brengen. Degenen die hebben ingeschreven voor de kalender zullen dan ook aangenaam verrast zijn dat er 2 bouvierkalenders 2015 in de brievenbus worden/zijn bezorgd. Ondanks de eigen bijdrage van €5,50 voor leden en €9,50 voor niet leden was de belangstelling voor de bouvierkalender 2015 groot. Zo groot zelfs dat in de voorverkoop de kalender reeds uitverkocht was. Hierdoor is het niet mogelijk om de muurkalender dit jaar na uitgave nog te bestellen. Van de bureaukalender zijn een aantal extra exemplaren besteld voor de komende ledenwerf actie die eraan komt. Maar omdat het aantal extra bureaukalenders hier ook beperkt is geworden door het samen verstrekken van muur- en bureaukalender is losse verkoop niet mogelijk. Gezien het succes in de voorverkoop komt er in 2016 wederom een bouvierkalender vanuit Boe4. Wil je de volgende keer de deal niet mislopen dan is voorinschrijven het beste wat je kunt doen. Nog even wat over de gebruikte foto's. Opnieuw zijn deze gekozen uit de selectie foto's die afgelopen jaar door de redactie zijn ontvangen. Wil je graag dat in 2016 jouw bouvier op de kalender komt te staan stuur dan je foto's op naar de redactie. Behalve kans op plaatsing op de kalender maakt de foto ook kans om op de cover van het Boe4 clubblad geplaatst te worden of als miniposter op de middenpagina van het Boe4clubblad.


Bijna 200 euro bij elkaar gewandeld

Een grote groep Bouvierliefhebbers en 31 Bouviers hebben zondag 5 oktober 2014 gewandeld voor het goede doel 'Het Nederlands Kankerfonds voor Dieren'. Tijdens de wandeling is het mooie bedrag van € 191,52 opgehaald. Voordat de wandeling van start ging sprak onze voorzitter zijn dank uit voor de belangstelling en deelname aan deze actie vanuit de vereniging en namens het Nederlands Kankerfonds voor Dieren. Ook het bedrijf Honden Riviera uit Waardenburg bedankte met een kortingsbon, riem en wat lekkers voor de bouvier de wandelaars voor hun deelname. Het zal niet geen eenmalige actie blijven. Kankeronderzoek bij Bouviers zal binnen de gezondheidsregistraties van de vereniging worden opgenomen. Met hulp en advies van het Nederlands Kankerfonds voor Dieren hopen we de ziekte binnen ons ras sneller te gaan herkennen en de genezingskansen te verhogen voor onze Bouvier. Op onze evenementenkalender van 2015 zal opnieuw een actie tegen kanker bij dieren daarom niet ontbreken.


Eerste bouvierplons

Voor het eerst organiseerde onze vereniging de Bouvierplons (i.s.m. de hondenplons) in het zwembad ’t Wilgerak te Schoonhoven. Mooi weer en veel honden van alle rassen maakte het evenement een onvergetelijke dag voor de deelnemers. Ons ras was voor het eerst vertegenwoordigd en ondanks dat de opkomst niet erg hoog was werd er volop gezwommen en genoten van het weer en de organisatie erom heen. Onze inzet werd alom gewaardeerd en dat zorgde ervoor dat we het zwembad hebben verlaten met een ticket voor volgend jaar. Dus mocht je de bouvierplons dit jaar hebben gemist, volgend jaar krijgt ook dit evenement een vervolg op de agenda. Op de foto links reikt onze voorzitter Anton v.d.Berg het certificaat en beker beste Bouvierplons 2014 uit aan Mike met bouvier Yalana. Uiteraard kregen ook de overige deelnemers een plonscertificaat.


Fundag wederom weer gezellig
De 3e Fundag van onze vereniging, zaterdag 6 september jl., was wederom een gezellige dag waar baasjes met hun bouviers uitdagende activiteiten hebben doorlopen. De deelnemers hebben we in 2 groepen verdeeld, omdat we weer meer deelnemers hadden dan voorgaande jaren.

Vanaf de 1e Fundag roepen we het al, voor deze dag kun je bijna niet trainen en dat bleek ook nu wel weer tijdens de diverse spelletjes. Eén spel stak daar met kop en schouders bovenuit en dat was het 'koekje uit de fles halen'. Van alle bouviers wist slechts 1 bouvier dat voor elkaar te krijgen. Slimme boef die Jagger! :-)
Alle deelnemers hebben een oorkonde ontvangen en een leuk aandenken aan deze dag. Natuurlijk hebben ook alle deelgenomen bouviers een lekkernij gehad voor hun inzet. Voor een aantal deelnemers waren er een aantal extra prijsjes aanwezig. Op de foto staan ze gezamenlijk bij elkaar. Foto's van deze dag zijn te vinden op onze Facebook pagina en in de rubriek Archief onder Fundag 2014!

 

Van links naar rechts: Jan Oliemans met Jagger (slimste boef), Esther van der Donk met Storm (snelste boef), Richard Arthur Hertog met Boef (poedelprijs), Wesley Wansink met Grover (winnaar v.d. stoelendans) en Ben Hector met Diesel (winnaar Bouvier-bingo)


1e Rasloze clubmatch succesvol

Voor de eerste keer werd zondag 31 augustus er voor de bouvier de rasloze clubmatch gehouden op het terrein van de KC Zoetermeer.
Onder rasloos wordt verstaan honden die niet deel kunnen nemen aan de rashondententoonstelling. Dit zijn niet alleen honden zonder stamboom, maar bijvoorbeeld ook een reu die gecastreerd is of honden die foutjes bevatten volgens de rasstandaard. De eerste plaats voor de teef was voor Riva en de eerste plaats voor de reu was voor Brego. Uiteindelijk werd Brego gekozen als beste rasloze bouvier. Naast de rasloze clubmatch werd ook de jaarlijkse clubmatch van de KCZ Zoetermeer gehouden. Uit de 148 deelnemers werd ons ras met bouvier Maestro beste in de rasgroep herdershonden en behaalde in de eindkeuring een mooie 5e plaats (BOB-BIG-BIS).
De eerste rasloze clubmatch voor ons ras werd pas laat op de agenda toegevoegd. Gezien het succes van deze dag kan nu al worden geschreven dat volgend jaar de rasloze clubmatch voor bouviers op de evenementenagenda van Boe4 zal komen te staanBoe4 netwerk vrijgegeven

Het Boe4 netwerk op de website is vrijgegeven voor bouvierliefhebbers. Hiermee komt een eind aan de bouviergroep op Facebook zoals is aangekondigd, maar opent de website van Boe4 een eigen netwerk omgeving zoals bij meerdere verenigingen steeds vaker wordt opgezet. Een groot voordeel is dat aangesloten leden als groep samen een groot netwerk kunnen opzetten met puur en alleen bouvierliefhebbers. De werking en het gebruik zijn gelijk aan Facebook. Om de overgang van leden van de groep Boe4 van Facebook soepel te laten verlopen kan op het netwerk worden ingelogd met het  facebookaccount.


Nieuwe registratieformulieren

Op de kampioenclubmatch zijn de eerste papieren versies uitgedeeld  van de nieuwe registratie formulieren voor het melden van gezondheidsproblemen en het melden van overlijden van de bouvier. Deze formulieren zijn een update van de ervaringen die zijn opgedaan na de opzet van de database in 2012. De formulieren zijn eenvoudiger, korter en duidelijker gemaakt. Nieuw is dat er nu dus ook een papieren versie is die per post ingezonden kan worden naar het secretariaat. Het doel hiervan is om de formulieren behalve online ook op diverse plaatsen beschikbaar te kunnen stellen. De papieren versie is gelijk aan het online formulier. Natuurlijk kun je het formulier online downloaden onder de rubiek meldpunt om deze zelf te verspreiden of uit te delen.


Hondenplons voor bouviers
Het bestuur maakt bekend dat er afspraken zijn gemaakt om deel te gaan nemen met de jaarlijkse Hondenplons die in diverse zwembaden wordt gehouden aan het einde van het zwemseizoen. Voor ons ras betekent het dat per direct het ras bouvier vertegenwoordigd zal zijn op dit evenement welk elk jaar steeds meer bezoekers en deelnemers trekt. De organisatie van het evenement wordt door derden uitgevoerd waarin Boe4 een eigen onderdeel zal zijn. Door het toevoegen van dit evenement op onze jaarplanner betekent het voor dit jaar, dat de vereniging 2 activiteiten vlak achter elkaar in de planning heeft. De hondenplons voor Boe4 wordt namelijk gehouden op zaterdag 13 september 2014 in zwembad 't Wilgerak, Lekdijk-Oost 1 2871 AD Schoonhoven. Een week daarvoor vindt de jaarlijkse Fundag plaats. Het bestuur begrijpt dat dit een drukke periode is, maar doordat pas laat de diverse afspraken gemaakt zijn kon de Fundag niet samen met de Hondeplons in de agenda worden opgenomen. Afhankelijk van de ervaringen die worden opgedaan bij de eerste deelname van Boe4 zal volgend jaar worden bekeken hoe de diverse evenementen in de activiteiten agenda opgenomen kunnen worden.


Certificeren Rashondenfokkerij

Er is een keurmerk ontwikkeld,  een basisnormering en een certificeringssysteem, en dat pakket gaat de naam Cynokeur dragen.

Wat is Cynokeur?
 Cynokeur is het keurmerk voor de zorgvuldige rashondenfokker. Het is een keurmerk van de Stichting Cynokeur. Met dit keurmerk kan de fokker aantonen dat hij maatschappelijk verantwoord fokt.
Wat is Maatschappelijk Verantwoord Fokken?
 Cynokeur fokkers laten zien dat ze serieus bezig zijn met gezondheid en welzijn.  Dat ze hun kennel leiden met respect voor mens, rashond en maatschappij.  Dat draagt in positieve zin bij aan hun imago.
Waarom zou een fokker zich aanmelden als Cynokeur fokker?

 • Omdat de zorgvuldige fokker zich hiermee onderscheidt van fokkers die het zo nauw niet nemen met de gezondheid en het welzijn van hun honden.
 • Omdat Cynokeur hem een juridisch veilige omgeving biedt.
 • Omdat Cynokeur aan de maatschappij duidelijk kan maken dat er zorgvuldige rashondenfokkers zijn.
 • Omdat Cynokeur pupkopers informeert over de zorgvuldige rashondenfokkerij.
 • Omdat Cynokeur aan pupkopers duidelijk kan maken welke rashondenfokkers zorgvuldig zijn.
 • Omdat pupkopers dan kunnen kiezen voor een zorgvuldig gefokte pup.
 • Omdat zorgvuldige fokkers via het logo in een oogopslag herkenbaar zijn.
 • Omdat de Stichting Cynokeur fokkersbelangen behartigt.
 • Omdat Cynokeur scholing verzorgt voor de fokkers.

Houden van honden in beeld

De raad van beheer heeft de volgende mailing onder de rasverenigingen verspreid:

Met veel trots presenteren wij u de eerste uitgave van ‘Houden van honden in woord en beeld’. Dit jaaroverzicht biedt niet alleen een fraai geïllustreerd overzicht van hoogtepunten van de Nederlandse kynologie in 2013, maar laat tevens zien waar de Raad van Beheer anno nu voor staat: gezonde en sociale honden!  Bij het lezen van dit overzicht kan het niet anders dan dat u ziet dat de Raad van Beheer op tal van terreinen volop in beweging is. De Raadar verschijnt weer iedere maand, tal van wijzigingen in het Kynologisch Reglement zijn goedgekeurd door de Algemene Vergadering, nieuwe shows en showtitels zijn gerealiseerd, Databank Honden is live gegaan net als ‘stambomen online’ en ‘gezondheidsonderzoeken online’, outcross staat gepland en convenanten zijn afgesloten om de gezondheid van specifieke rassen te verbeteren. In de rubriek Raad van Beheer aan de rechterzijde kunt u onder publicaties de uitgave lezen en/of downloaden


Mededelingen vanuit  de ALV 2014

 • 2013 was voor Boe4 opnieuw een goed jaar Langzaam zien we dat steeds meer bouvierliefhebbers zich aansluiten bij de vereniging en zien we een flinke stijging van liefhebbers die de waarde van Boe4 als postief ervaren.
 • Op het gebied van de gezondheid is het verenigings fokreglement door de Raad van Beheer goedgekeurd waardoor wij trots mogen zijn dat er voor ons ras een goed en maatschappelijk verantwoord fokbeleid is voor onze leden. Natuurlijk is in 2013 het registreren van de gezondheidsproblemen die binnen ons ras worden vastgesteld doorgegaan en zijn alle gezondheidsonderzoeken die onder de vlag van de Raad van Beheer worden gedaan op onze website in te zien.
 • Binnen de verengiing  waren er ook minder goede berichten. Een aantal leden is ons ontvallen en het bestuur moest al vrij snel in 2013 met 4 bestuursleden verder wegens een ernstige ziekte die algemeen bestuurslid Sandra Heykoop overkwam. Helaas is Sandra nog steeds in behandeling waardoor zij er vandaag niet bij kan zijn en noodgedwongen het bestuur moet verlaten.
 • De forse verhoging van de portokosten maakt het noodzakelijk de contributie te verhogen. De leden hebben het voorstel van de penningmeester goedgekeurd
 • De leden hebben goedkeuring gegeven aan de wijzigingen binnen het bestuur en heten Miriam Corsten welkom als nieuwe penningmeester van de vereniging. Mirjam is al eerder 13 jaar penningmeester geweest van een vereniging en ook voor haar werk zit ze volop in de cijfertjes. In het clubblad zal Mirjam zich aan alle leden voorstellen die de vergadering niet konden bijwonen.
 • Sandra de Lange neemt de taak van algemeen bestuurslid op zich en ontvangt daarbij de portefeuille kynologie van Anton v.d.Berg (voorzitter) die aangegeven heeft graag een stapje terug te doen wegens de drukke werkzaamheden van hem.
 • De leden zijn akkoord met het voorstel om vanuit de vereniging met een adviesprijs voor pups te komen voor leden van de vereniging die een nest pups fokken met hun bouvier.  De commissie kynologie gaat dit jaar de dekovereenkomst uitwerken die gesloten kan worden tussen de eigenaar van de teef en de reu om een gezamelijke verantwoordelijkheid te krijgen bij het fokken met ouderdieren

 

Stambomen online bekijken

Sinds zaterdag 22 juni 2013 heeft de Raad van Beheer de databank van de stambomen voor een deel online gezet. Op ‘Stambomen Online’ kan men de afstamming van een rashond zoeken en weergeven van alle NHSB geregistreerde rashonden geboren vanaf 1 januari 1997. Ook de gezondheidsuitsalgen van alle rashonden worden door de raad van Beheer al enige tijd online geplaatst. Door koppelingen aan te brengen is van elke rashond de stamboom te raadplegen waarbij gelijk de bijbehorende gezondheidsuitslagen in te zien zijn. (nog niet voor alle rassen gereed) Even controleren of jouw bouvier er bij staat? Klik dan hier


 

Update verplichte rabiës vaccinatie België  

Recentelijk zijn er bij de invoer van honden uit Bulgarije meerdere honden met rabiësbesmetting Nederland binnengekomen. België heeft daarop het volgende ministerieel besluit genomen: Frankrijk en Nederland worden geschrapt van de lijst van rabiës-vrije landen en alle honden, volwassene en puppy’s komend van deze landen moeten verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës alvorens ze in België mogen ingevoerd worden. Deze statuswijziging zal minimaal 6 maanden blijven bestaan. Dit betekent dat honden jonger dan 3 maanden wel België binnen mogen, maar uitsluitend als ze gevaccineerd zijn. Bovendien moet die vaccinatie minimaal 21 dagen geleden uitgevoerd zijn. Indien u van plan bent om een hond naar België te exporteren houdt dan rekening met deze geldigheid van 21 dagen na eerste vaccinatie.  Van de overkoepelende dierenartsen organisatie (KNMvD) heeft de Raad van Beheer melding ontvangen dat er in Nederland alleen rabiës vaccinaties geregistreerd zijn die gegeven mogen worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Wanneer u een hond naar België exporteert moet u na de vaccinatie nog minimaal 21 dagen wachten, dit betekent dat u honden op zijn vroegst pas op een leeftijd van 15 weken legaal naar België kunt exporteren. Er zijn in Nederland 4 vaccins geregistreerd voor rabiës. Het gebruik van overige vaccins is wettelijk strafbaar.  De Nederlandse registratie hebben:

- Rabisin vanaf 3 maanden

- Nobivac rabiës vanaf 3 maanden

- NOBIVAC RL vanaf 12 weken

- VANGUARD R vanaf 12 weken.

Dit is de officiële informatie vanuit de KNMvD. De Raad van Beheer is geen partij tussen fabrikanten, dierenartsen en fokkers. Voor meer informatie verwijzen wij u naar uw dierenarts. Ook Finland heeft de invoereisen aangepast. De verwachting is dat dit voor meer landen zal gaan gelden.

Voor meer informatie zie ook nieuws bericht van LICG op http://www.licg.nl/55f/nieuws/niet-meer-met-jong-dier-naar-belgi-en-finland.html
Voor de invoereisen per land zie http://www.licg.nl/31D/praktisch/reizen-en-vakantie.html   


Privacy Policy
© 2022 Vereniging Boe4  Cookiebeleid
­