De weersvoorspellingen voor komende zondag geeft aan dat wij hoge temperaturen kunnen verwachten.
Het bestuur heeft daarom een aantal maatregelen genomen voor het welzijn van de bouviers, exposanten en bezoekers.
1 van deze maatregelen is dat de aanvang van de keuringen eerder beginnen.
De keuringen starten om 9.30 uur
Alle exposanten hebben inmiddels een email ontvangen met deze nieuwe aanvangstijd.


Zorg voor genoeg schaduwplek voor u en uw bouvier

KCM Bouviers 2017

Zondag 28 mei wordt voor de 6e keer de kampioensclubmatch van de vereniging gehouden bij de KC Zoetermeer
 Als u nog nooit op een hondenshow bent geweest en bent u bouvierliefhebber dan willen wij graag uitnodigen deze dag te komen bezoeken.
De kampioensclubmatch is een tentoonstelling welke onder de vlag van de Raad van Beheer in Nederland wordt gehouden.
Op deze dag wordt de bouvier door de keurmeester geselecteerd die clubbwinner van 2017 gaat worden.
Dat is nog niet alles, Bouviers welke op een kampioensclubmatch clubwinner worden krijgen een dubbele CAC (kampioenspunten) toegekend als er minimaal 20 bouviers (jongste puppyklasse niet meegeteld) zijn ingeschreven.
Hieraan wordt ruimschoots voldaan.
Een bouvier kan daarmee Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen.
Deze bouvier kan tevens meedoen aan de Hond van het jaar show


Ook in de jeugdklasse kan een punt worden behaald voor de titel Jeugdkampioen.
De show wordt gesponserd door Hillfresh International en Jarco natuurlijke diervoeding die goed aansluiten bij de vereniging om hun beleid en producten.
Wij hopen u te mogen ontmoeten op het terrrein van de KC Zoetermeer gelegen aan de DR.J.W.Paltelaan 107 te Zoetermeer.
Parkeren en toegang is gratis.

minder hondenbeten

Het LICG is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat minder mensen worden gebeten door honden en dat bijtincidenten tussen honden onderling teruggedrongen worden. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen honden in allerlei soorten, rassen en maten. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd worden we steeds weer opgeschrikt door nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak honden.

Het voorkomen van bijtincidenten met honden moet aan de basis aangepakt worden volgens het LICG. Dat begint met de aanschaf van de juiste hond. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond. De keuze voor een bepaald ras of formaat mag nooit afhankelijk zijn van status of stoerheid van de hond. Men zou zich moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de  hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet.

Niemand wil een hond die nooit zonder korte lijn of muilkorf uitgelaten kan worden en niemand wil gedwongen worden om de hond uiteindelijk aan het asiel te moeten afstaan. Helaas komt dit in de praktijk momenteel veel te vaak voor. Het zorgvuldig zoeken naar het juiste type hond en in zee gaan met de juiste fokker kunnen veel problemen voorkomen.

Het zijn echter niet altijd de grote stoere honden op straat die voor problemen zorgen. De meeste bijtincidenten vinden nog steeds in eigen huis plaats met de eigen hond en vaak zijn kinderen hiervan het slachtoffer. Het is daarom belangrijk dat hondenbezitters alles leren over het goed opvoeden van de hond en het kind. Maar ook kennis over de oorzaken van agressie en hoe men dat kan zien aankomen is belangrijk. Wat kan men doen als de hond probleemgedrag gaat vertonen?

Het LICG merkt dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord. Mensen krijgen op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee men te maken krijgt als er toch een incident heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld over het doen van aangifte en de aansprakelijkheid.

Het LICG hoopt hiermee dat mensen met meer verstand kiezen voor een hond die bij hen past en deze vervolgens aanschaffen bij een verantwoorde fokker. Het is belangrijk dat zowel de fokker als de eigenaar genoeg aandacht besteden aan een goede opvoeding. Mocht er toch probleemgedrag dreigen te ontstaan, dan is het zaak om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. Alleen dan kunnen we met elkaar blijven genieten van het houden van honden.

Er is een website  http://www.minderhondenbeten.nl/  online gekomen waar iedereen veel informatie kan vinden over dit onderwerp.

Bron: LICG

Informatie Rijksoverheid

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken neemt een reeks maatregelen om bijtincidenten met agressieve honden te voorkomen. Zo moeten eigenaren van honden met een hoog risico op bijtincidenten vanaf volgend jaar verplicht op opvoedcursus. Ook werkt de staatssecretaris aan een fok- en importverbod voor deze hoog-risico-honden en moeten gemeenten de mogelijkheid krijgen om gebiedsverboden op te leggen voor agressieve honden. Dit staat in een reactie op het rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden over agressieve honden die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In de brief schrijft Van Dam verder dat er een uniform registratiesysteem moet komen waarin bijtincidenten worden bijgehouden. Ook wordt samen met de gemeenten een meldpunt ingesteld waar gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters kan worden gemeld.

Staatssecretaris Van Dam: "De afgelopen jaren hebben regelmatig ernstige bijtincidenten plaatsgevonden. Ik maak mij daar grote zorgen over. Deze maatregelen zijn bedoeld om het risico op bijtincidenten zoveel mogelijk tegen te gaan. Belangrijk is dat vooral gemeenten in staat worden gesteld om effectieve maatregelen te nemen. Maar het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van hondenbezitters om incidenten te voorkomen. De eigenaar is uiteindelijk verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond."

Lijst van agressieve honden

De staatssecretaris publiceert vandaag een lijst met hondenrassen, lookalikes en kruisingen van honden waarvan bekend is dat ze een hoog risico vormen op agressief gedrag. Deze lijst is opgesteld door binnen- en buitenlandse experts. Gemeenten kunnen deze lijst gebruiken om maatregelen op te leggen aan eigenaren van hoog risico honden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verplicht aanlijnen van honden of een muilkorfgebod. De lijst met agressieve hondenrassen kan de komende jaren nog worden uitgebreid. De staatssecretaris wil daarnaast dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om een gebiedsverbod op te leggen aan hoog risico honden, bijvoorbeeld voor plekken waar veel kinderen komen.

Maatregelen voor alle honden

Om illegale hondenhandel aan te pakken wordt het hondenregistratiesysteem verbeterd. In dit register staan honden die gechipt zijn. Vanaf 1 april 2013 moeten alle puppy’s verplicht gechipt en geregistreerd worden. Honden mogen straks alleen nog worden gechipt en geregistreerd door een dierenarts of een professionele chipper die is opgenomen in een openbaar register. Deze maatregel moet het eenvoudiger maken om fraude op te sporen. Verder wordt er dit jaar gestart met het opstellen van een witte lijst van buitenlandse handelaren, zodat malafide handelaren veel minder kans maken.

Met ingang van 1 januari 2018 wordt het Europese dierenpaspoort voor alle honden in Nederland verplicht. Dit paspoort geldt voor elke nieuw geboren pup en elke geïmporteerde hond.
In het paspoort staan de vorige eigenaren en de gegevens van de dierenarts vermeld. Hiermee is voor de (potentiële) koper in één oogopslag de geschiedenis van de hond te zien.

   
Clickey track and trace

De faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en Invenit BV (Raamsdonk) hebben met behulp van Universiteit Utrecht Holdings een joint venture opgericht: “Connected Animals Group of Companies”. Connected Animals ontwikkelt systemen voor het aansluiten van dieren op internet.
Connected Animals gebruikt het ‘internet of things’ (IoT) en ontwikkelt toepassingen om de gezondheid en het welzijn van dieren beter inzichtelijk te maken voor diereigenaren. Dat kunnen professionele eigenaren zijn, zoals boeren in het geval van koeien, maar ook consumenten in het geval van gezelschapsdieren. Door dieren aan te sluiten op het internet kan continu data worden verzameld en geanalyseerd ‘in de cloud’ om deze vervolgens als bruikbare, geïntegreerde informatie terug te gegeven aan de eigenaar.

Track and trace

De faculteit Diergeneeskunde en Invenit hebben tal van mogelijkheden geïdentificeerd waarbij IoT gebruikt kan worden bij dieren. Het gaat dan om simpele en goedkope track and trace oplossingen, zoals ‘waar is mijn hond?’ of ‘wat heeft mijn kat vannacht uitgespookt?’. Alleen al in Nederland worden per dag gemiddeld meer dan 200 telefoontjes afgehandeld over vermiste of juist gevonden huisdieren (slechts 50% van de vermissingen wordt opgelost). Maar ook complexere toepassingen zijn mogelijk. Die monitoren bijvoorbeeld continu de gezondheid en welzijn van dieren en informeren de eigenaar vroegtijdig bij afwijkingen. Deze laatste toepassingen kosten meer ontwikkeltijd, maar Connected Animals heeft ook deze complexere systemen al in voorbereiding, bijvoorbeeld voor melkkoeien en in het wild levende dieren.

Connected animals gebruikt de Clickey® technologie van Invenit in het hart van haar sensoren. In combinatie met het nieuwe LoRa netwerk van KPN levert dit een platform dat uitgebreid is getest op veiligheid. Bovendien voldoet de Clickey technologie aan de hoogste standaarden wat betreft het beschermen van data-overdracht en het borgen van privacy van eigenaren en gebruikers.

Bron: Universiteit Utrecht

­