Er is een speciale Radaar in omloop gebracht door de Raad van beheer over de Kennis Tour met daarin alle sessies voor 2018.  Er is weer een interessant en gevarieerd programma samengesteld. Vanaf 1 december 2017 kan iedereen zich aanmelden voor de sessies van 2018 via https://www.houdenvanhonden.nl/opleidingen-en-trainingen/kennis-tour-2018.
Heb je suggesties voor sprekers of onderwerpen voor de Kennis Tour sessies voor 2018? Stuur dan een mail met je suggestie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Radaar Special over de Kennis Tour met daarin alle sessies voor 2018 is hieronder te downloaden of online te bekijken.

Door Vibac Nederland is een website online gebracht welke volledig gaat over de castratie van de reu . Voor veel hondeneigenaren is en blijft dat een een gevoelig onderwerp. Toch is er een aantal redenen aan te geven waarom eigenaren castratie van hun reu overwegen: een mogelijke verbetering van gedrag, een medisch probleem en het voorkómen van ongewenste dekkingen. Castratie was altijd chirurgisch, dus onomkeerbaar, tegenwoordig is er de mogelijkheid om de reu tijdelijke te castreren door middel van een implantaat.

Op de website met de naam nietcastreren, is veel informatie te vinden over deze vorm van 'castratie', maar ook over chirurgische castratie. Denk je na om je bouvier te laten castreren dan is een bezoekje aan deze website de moeite waard.

Website adres: https://nietcastreren.nl/

Het clubblad van oktober is bezorgd bij onze leden!  Weer een extra dik nummer, met vele interessante onderwerpen en leuke verhalen.

Cover BOE4 jrg. 12 nr. 5 okt. 2017

Voorwoord
Inhoudsopgave + colofon
Huidinfecties (medisch)
Zjeng hulphond in opleiding, deel 3 (Verhaal)
Oudje v.d. dag, meet Trip Terra v.d.Sequioahoeve
Erop uit ...... (Verhaal)
Zoek de 9 verschillen (Puzzel)
Uitslag BOE4-fotowedstrijd 2017
Geslaagde 6e BOE4-fundag
Middenplaat: Louie, aiyven, Vanyah en Joy (winnende foto fotowedstrijd)
Xayenna & Yanina deel 72 (Verhaal)
BOE4 & Lady deel 72 (Strip)
Wereldberoemd (Verhaal)
Het oudje v.d. maand …… Babs (Verhaal)
"Wist je dat ….
Fotowedstrijd kerst
Een (relaxt) uitje met m'n grote kleine meid Shamira en ons ventje Bronco (Verhaal)
Op visie bij ….. Zjeng & Jacqueline (Verhaal)
Najaarswandeling BOE4, zondag 8 oktober te Kraggenburg (Verhaal)
Evenementenagenda BOE4
Ledeninformatie

 Heel veel lees- en puzzelplezier!

 Copy voor het volgende nummer, kerstnummer, moet uiterlijk 25 november bij de redactie binnen zijn.

Raadar Oktober 2017

Radaar de nieuwsbrief van de Raad van beheer in Nederland is uitgebracht.  Deze maand de leuke primeurs op Hond 2017, wijzigingen ECVO oogonderzoeken, verslag WK Agility en een verslag van het WK IPO & Agility voor Duitse Herdershonden in Tilburg.
De nieuwe nieuwsbrief is hieronder te downloaden of online te bekijken.

ECVO oogonderzoek

Onlangs heeft de jaarvergadering 2017 van het Hereditary Eye Disease Committee (HED Committee) van het European College of Veterinary Ophthalmologists (ECVO) plaatsgevonden.

Een belangrijke wijziging betreft de afwijking Ligamentum pectinatum abnormaliteit (Eng. PLA; ofwel goniodysplasie of goniodysgenese). Deze afwijking heeft een nieuwe naam gekregen. Voortschrijdend inzicht heeft opgeleverd dat ook de breedte van de kamerhoek (de hoek tussen de basis van de iris (of regenboogvlies) en de binnenzijde van de cornea (of hoornvlies) een belangrijke rol speelt bij het optreden van glaucoom (groene staar). De afwijking wordt nu als geheel omschreven als: IridoCorneale hoek (Angle) Abnormaliteit, in het Engels IridoCorneal Angle Abnormality, afgekort ICAA. Deze omvat ook het ligamentum pectinatum.
De brief die door de vereniging is ontvangen kunt u hieronder raadplegen

Gevolgen voor ons ras:
Al jaren streeft de vereniging om het oogonderzoek verplicht te stellen voor beide rasverenigingen. Helaas heeft de andere rasvereniging alle signalen genegeerd en volgehouden dat  een oogonderzoek niet noodzakelijk is. Uit de registratie die door de vereniging wordt bijgehouden is gebleken dat de afwijkingen Ligamentum pectinatum abnormaliteit bij ons ras bij ruim 85 procent van de onderzochte bouviers voorkomt.  De wijzigingen die door worden gevoerd door het ECVO betekent dat er een fokadvies wordt gegeven op de afwijking Ligamentum pectinatum abnormaliteit. In het VFR van de vereniging is dit onderzoek eenmalig verplicht en wordt niet meegenomen in de beoordeling of de ouderdieren gebruikt mogen worden voor de fokkerij. De vereniging staat echter voor een goed en betrouwbaar fokbeleid en neemt fokadviezen vanuit de ECVO in de regel over. Omdat er vanuit de Raad van beheer geen verplichting is voorgeschreven voor het ECVO bij ons ras betekent het dat vanuit de commissie kynologie een voorstel uitgewerkt dient te worden voor wijziging in het VFR (Verenigings Fok Reglement). Op de eerst komende algemene ledenvergadering dient daarvoor een voorstel tot wijziging VFR ingebracht te  worden.

 

­